Ρουσούμ Γυαλός

O Ρουσούμ Γυαλός βρίσκεται λίγο έξω από το Πατητήρι. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως προάστιο του Πατητηρίου. Η περιοχή ξεκίνησε να κατοικείται μετά τον σεισμό του 1965, και λόγω της ραγδαίας ανοικοδόμησης έχει ήδη ενωθεί με το Πατητήρι. Η λέξη “Ρουσούμ” στα τούρκικα σημαίνει δασμός, και θεωρείται ότι από την συγκεκριμένη παραλία γινόταν η εξαγωγή του κρασιού και προφανώς εκεί γινόταν και η πληρωμή των δασμών.

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, περίπου ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του Πατητηρίου. Είναι ο ενδιάμεσος όρμος μεταξύ Πατητηρίου και Βότση.Αποτελεί την πιο δημοφιλή πλαζ για τους κατοίκους και τους ενοίκους της πόλης. Ο οικισμός του Pουσούμ Γιαλού ανοίγεται προς τη θάλασσα σε κλειστό υπήνεμο κόλπο με αμμουδιά, ενώ επιπλέον διαθέτει και λιμάνάκι για μικρά σκάφη.

Ο Ρουσούμ Γυαλός γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν κτιστεί πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι παραθεριστές το προτιμούν ως τόπο διαμονής λόγω της κοντινής του απόστασης από την πόλη και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του.

Στην παραλία υπάρχουν ταβερνάκια, καφετέριες και μινι μάρκετ. Ακόμη είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες.